Книжкові видання та компакт-диски Журнали та продовжувані видання Автореферати дисертацій Реферативна база даних Наукова періодика України Тематичний навігатор Авторитетний файл імен осіб
|
Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер "Mozilla Firefox" |
|
|
Повнотекстовий пошук
Пошуковий запит: (<.>A=Dimitrov D$<.>) |
Загальна кількість знайдених документів : 6
Представлено документи з 1 до 6
|
1. |
Dimitrov D. P. Radiocarbon (14C) dating of shelf and deep sea deposits in the Black Sea [Електронний ресурс] / D. P. Dimitrov // Геология и полезные ископаемые Мирового океана. - 2015. - № 3. - С. 29-37. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/gikkso_2015_3_4
| 2. |
Dimitrov D. Methanol content in grape and fruit brandies: a major indicator for authenticity and safety [Електронний ресурс] / D. Dimitrov, T. Yoncheva, V. Haygarov // Ukrainian food journal. - 2016. - Vol. 5, Issue 2. - С. 237-247. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2016_5_2_3 Метанол є неодмінним складником бренді незалежно від того, з якої саме фруктової сировини був зроблений напій. Вміст метанолу підтверджує оригінальність бренді, а його концентрація є показником рівня безпеки бренді для споживача. Вміст алкоголю в десяти різних зразках бренді - шести на основі винограду та чотирьох на основі слив - визначено за допомогою автоматичного блока дистиляції Gibertiny BEE RV 10326. Зміст метанолу в бренді визначено за допомогою газового хроматографа Varian 3900 із капілярною колонкою VF max MS (30 м, 0,25 мм ID, DF = 0,25 мкМ), оснащеної FID. Дослідження показало, що вміст алкоголю у виноградному бренді становив від 36,00 до 69,98 об. % (у середньому 52,70 об. %). Для сливових бренді значення цього показника становило від 40,00 до 62,70 об. % (у середньому 46,27 об. %). Метанол виявлено у всіх досліджених зразках бренді. Для виноградних бренді вміст метанолу склав 0,20 - 0,56 г/м<^>3, а для сливових - 1,082,98 г/дм<^>3. Перші 3 зразки виноградного бренді містять менше метанолу, що пояснюється використанням перегонної установки з додатковою колоною очищення і конденсатором. Завдяки цьому досягається більш вищий ступінь очищення метанолу у порівнянні з іншими трьома зразками виноградного бренді, дистиляція яких відбувалася за звичайних умов. Більш високий вміст метанолу в сливовому бренді у порівнянн з виноградним пояснюється більш високим вмістом пектину в плодах сливи. Пектин є речовиною-попередником метанолу. Високий вміст пектину зазвичай призводить до утворення більшої кількості метанолу в кінцевому продукті. Вміст метанолу в досліджених зразках бренді не перевищував значень, встановлених бельгійським та європейським законодавством (максимально допустимий показник становить 10,00 г/дм<^>3). Визначений рівень метанолу в усіх зразках бренді підтвердив оригінальність напою. Зміст метанолу у всіх зразках відповідає вимогам бельгійського та європейського законодавства. Досліджені зразки бренді є безпечними для споживання.
| 3. |
Dimitrov D. P. Paleogeographic reconstructions and conditions of forming non1traditional resources of the Black Sea [Електронний ресурс] / D. P. Dimitrov // Геология и полезные ископаемые Мирового океана. - 2015. - № 4. - С. 55-69. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/gikkso_2015_4_7
| 4. |
Georgiev J. K. Stability and calibrating methods of some thin film platinum thermometers in the range 13.8–273.16 K [Електронний ресурс] / J. K. Georgiev, D. A. Dimitrov, A. L. Zahariev // Журнал фізичних досліджень. - 2000. - Т. 4, Число 2. - С. 216-224. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/jphd_2000_4_2_15
| 5. |
Dimitrov D. Biological potential (phenolic complex and antioxidant activity) of white grapes and wines from varieties with different genetic origin, grown in the region of Central Northern Bulgaria [Електронний ресурс] / D. Dimitrov, T. Yoncheva // Ukrainian journal of food science. - 2022. - Vol. 10, Iss. 1. - С. 16-31. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ujfs_2022_10_1_4
| 6. |
Dimitrov D. Aromatic profile of Macedonian and Bulgarian red wines from local variety Vranec and hybrid variety Kaylashki Rubin [Електронний ресурс] / D. Dimitrov, D. Nedelkovski // Ukrainian food journal. - 2022. - Vol. 11, Issue 1. - С. 27-38. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2022_11_1_5 Мета дослідження - визначення ароматичного профілю болгарських і македонських червоних вин, отриманих із місцевого сорту Вранець та гібриду сорту Кайласький рубін. Проведено газохроматографічне (GC-MS) дослідження для визначення ароматичного профілю червоних вин місцевого сорту Вранець (вирощується в Республіці Македонія) та гібридного сорту Кайласький рубін (вирощується в Республіці Болгарія). У фракції вищих спиртів в обох винах переважав 1-пентанол. Іншими спиртами були 1-пропанол, 2-пропанол, 1-бутанол, 1-гексанол, 3-метилтіол-1-пропанол. Вино сорту Вранець виявило більшу складність щодо цієї фракції, оскільки в ньому виявлено 3-гексен-1-ол, якого не було у вині Кайласький рубін. В обох винах виявлено велику кількість ароматичного спирту - фенілетанолу. Ця сполука мала велике значення для їх квіткового аромату. Складноефірна фракція двох вин була різноманітною, представленою ізопентилацетатом, етилкаприлатом, етилгексаноатом, етилдеканоатом та діетил малатом. Вино із сорту Вранець мало більшу складність ефіру, оскільки в ньому виявлено ще 2 ефірні представники - етил-2-гідробутират і 2-гідрокси-3-метил-діетиловий ефір. В обох винах була виявлена одна жирна кислота - гептанова, у дуже близьких концентраціях. За визначенням учасника дискусії, "обидва вина по-своєму були дуже гармонійними та мали характерні для обох сортів ноти". Загалом, описовий аналіз підтверджує компоненти, визначені за допомогою GC-MS, і надає чітке уявлення про профіль аромату обох сортів. Встановлено, що обидва вина демонстрували різноманітний, збалансований ароматичний профіль, виходячи з особливостей його леткого складу. Кожне вино виявляло індивідуальний ароматичний профіль.
|
|
|